Hur ser ölets historia ut i Europa?

Du har förmodligen redan ställt dig själv någon av dessa frågor: Var kommer öl ifrån och vad är dess historia?Vad gjordes det ursprungligen med? Vem uppfann det ursprungliga receptet för denna dryck av gudarna?

Öl har varit en del av den europeiska kulturen i århundraden. Från de gamla grekerna till romarna och ända fram till det moderna Europa har det varit en integrerad del av livet. Öl har hjälpt till att forma vår historia, från religiösa ceremonier till festivaler och till och med krig.

I den här artikeln tar jag dig med på en utforskning av ölets historia i Europa, från dess ursprung till dess nuvarande form. Era av ölmugg var inte precis runt hörnet, eftersom du redan var tvungen att ha drinken att lägga i den!

Vi kommer att titta på hur olika länder i Europa har format ölindustrin och vilka trender som har uppstått över tid.

Vi kommer också att titta på några av de mest populära typerna av öl i Europa idag och hur de skiljer sig från varandra. Slutligen kommer vi att diskutera några av användningsfallen för öl i Europa idag och vad det betyder för dess framtid.

Uppfinningen av öl

Öl är det äldsta registrerade dryckesreceptet i världen. De forntida egyptierna var de första som dokumenterade bryggning och dess tillverkningsprocess. År 5000 f.Kr. skrevs papyri som beskrev praxis.

Andra källor hänvisar till och med till Sumererna och folken i Mesopotamien som sägs ha börjat brygga långt före egyptierna, cirka 5000 år tidigare! Det stämmer, så öl är mer än 12 000 år gammalt!

Egyptierna och öl

Inget skriftligt register över ett ölrecept har hittats, men under arkeologiska utgrävningar hittades rester av mältat korn och ölrester. Det är troligt att det första utkastet till öl var resterna av en spannmålsgröt som jäste med hjälp av vild jäst. Alkoholen föddes således, och den måste ha varit mycket nöjd med sina första smakare!

De första ölrecepten

På egypternas tid bryggde männen sitt öl med de frukter och spannmål som omgav dem: dadlar, granatäpplen eller vissa lokala spannmål som vete eller korn. Inledningsvis användes öl för religiösa ceremonier. Kung Farao var en slags bryggmästare och ledare för denna produktion.

Det var han som sedan tillät befolkningen tillgång till denna söta nektar. Naturligtvis var detta en möjlighet att samla in skatter i processen – du förändras aldrig! Vi kan därför anse att de första bryggmästarna var faraonerna som avlöste varandra från 4000 f.Kr. och framåt. Å andra sidan var det prästerna som bryggde, med faraon som chef!

Farao bryggmästare

Å andra sidan måste smaken på öl vid den tiden ha varit ganska annorlunda än vad vi kan dricka idag. Vi vet inte om egyptierna hade särskilda behållare för att dricka sin öl. Det måste ha varit någon form av kanna.

Öl anländer till Europa

Egyptierna var ett handelsfolk och öl tog sig från Mellanöstern över Medelhavet till Europa. Genom handel blev ölet och dess tillverkningsprocess mycket enkelt etablerade. Visst är det märkligt?

Det var främst i norra Europa som spridningen var mest spektakulär. De rika jordarna var redan rika på korn och det gjorde naturligtvis saker och ting enklare. De första spirande bryggerierna hade sitt råmaterial i astronomiska mängder!

By på medeltiden

Öl uppskattades mycket snabbt för sitt näringsvärde eftersom det är en rik dryck. Dessutom var det ett mycket säkrare alternativ till dricksvatten. På den tiden fanns inte miljöstandarder och det var mycket vanligt att människor förorenade vattnet de hade tillgång till med sitt avfall.

Modernt öl föddes under medeltiden

Det var under den tidiga medeltiden som de flesta forskare är överens om att öl tillverkad kan betraktas som modern. Den tidens bryggmästare hade använt mältat korn i hundratals år. Det var deras huvudsakliga källa till jäsningsbart socker.

På 1100-talet kom några på idén att fullända detta urgamla recept med humle. Detta tillförde en bitter men också aromatisk smak. Tidigare kunde ölets arom komma från valfritt antal örter eller kryddor som växte lokalt. Dessa aromer hjälpte till att balansera ölets söta maltsmaker.

Humle används vid ölbryggning

Så allt och allt användes för att bryta ner sockret, med inte alltid ett mycket lyckligt resultat … Det var omkring 1150 som tyska munkar började lägga till humle som växte vilt för att balansera smakerna. Det dröjde inte länge innan den nya ingrediensen blev populär i hela Europa.

Nästan alla öl innehåller humle än idag och det är därför öl från den tiden anses vara dagens öl.

Munkarna var medeltidens största bryggerier

Det var efter denna underbara upptäckt av användningen av vild humle i öl som munkarnas hegemoni började. Munkarnas bryggmästare hade funnit att humle tillförde en mycket behaglig bitterhet till öl. Detta gav det en mycket mer törstsläckande sida.

Glöm inte heller att munkarna var skickliga på medicinska växter, varav humle är en. Varje kloster hade sin egen trädgård med medicinalväxter. De kände till dess egenskaper, och en i synnerhet var extremt användbar: humle är ett naturligt konserveringsmedel. Detta gav öl ett andra liv, eftersom det kunde bevaras mycket längre.

Den förbättrade konserveringen innebar också att den kunde transporteras över längre avstånd. En idealisk och obestridlig fördel för handeln!

Brewing monastery

Historiker har noterat många innovationer inom bryggnings- och blandningstekniker vid denna tid. Munkbryggerier var de viktigaste bidragsgivarna till dessa innovationer . Vid den tiden bryggde nästan alla kloster sin egen öl. Munkarna innoverade med humle, skapade lager och till och med förvarade ölet på en sval plats för att utveckla sin smak.

Nuförtiden lever denna klostertradition fortfarande med klosteröl eller Trappistöl i synnerhet. Jag kommer inte att berätta något nytt genom att säga att kloster i Belgien håller topplaceringen när det gäller representation i denna specifika sektor. Varumärkena Leffe, Affligem och Grimbergen, bland andra, är arvtagarna till denna kunskap.

Jag kunde ägna en hel artikel åt belgisk öl, men det kommer att vara för en annan gång, eftersom annars kommer den här sannolikt att bli mycket lång! Belgien är ett av de viktigaste bryggländerna och många av dess produkter vinner regelbundet utmärkelser.

Öl i England

Precis som resten av Europa har de brittiska öarna omfamnat ölkulturen . Engelsmännen är kända för att inte göra någonting som någon annan (snarare som fransmännen, faktiskt!). De tillämpade inte bara ölreceptet som kom till dem till bokstaven.

English Castle

Många av de ölstilar som fortfarande finns idag skapades i Storbritannien och Irland: Pale Ales, Porters och Stouts i synnerhet. Öl var en enorm framgång i dessa engelsktalande länder. Den brittiska armén planerade till och med att dela ut en daglig ranson öl till sina soldater. Det var från detta som IPA, India Pale Ale, föddes.

Det brittiska imperiet uppfinner IPA

Jag berättar inte något nytt om jag säger att det brittiska imperiet var en av de största som världen någonsin har känt. Dess ägodelar var enorma över hela världen och Royal Navy var därför tvungen att skicka ransoner av öl till sina soldater över mycket långa avstånd .

Trots tillsats av humle i normala mängder var att hålla öl i månader i slutet mycket problematiskt . Det som så småningom anlände till sin destination liknade inte längre riktigt öl. Det var surt i bästa fall, men oftare var det helt enkelt föråldrat.

India Pale Ale skapades för engelska soldater

Sändningar av öl till de avlägsna kolonierna i Indien var de mest komplexa. Dåtidens bryggerier genomförde många tester och en tvåfaldig lösning verkade för dem vara den mest lämpliga: öka alkoholhalten och multiplicera mängden humle. Dessa två naturliga konserveringsmedel i tillräckliga mängder möjliggjorde en mer lugn resa.

IPA föddes. Ändå under åren var denna typ av mycket bitter öl inte en fenomenal framgång och den föll i missbruk något. Det var amerikanerna som tog det tillbaka till mode på 1990-talet. Sedan dess har det gått från styrka till styrka och nästan alla länder tillverkar och / eller konsumerar det.

Öl i Frankrike

Vad sägs om Frankrike i allt detta? Landet som är världsberömt för vin har också gett efter för sirenernas samtal från vår älskade humledryck. Först cervoise, sedan öl, med samma utveckling som i andra europeiska länder.

Sedan, föga förvånande, koncentrerade bryggerier där humle växte naturligt . Munkarna hade varit där, så att lägga till humle var de rigueur.

Östra Frankrikes bryggregion

Generellt växer denna medicinska växt historiskt i norra och östra Frankrike eftersom den behöver ett tempererat klimat som inte är för varmt. Det är inte för ingenting som de mest kända bryggerierna som Kronembourg och Pelforth kommer från dessa regioner. Den överväldigande majoriteten av den franska produktionen var pilsner eller lager som mycket liknar tysk öl.

Liksom i alla andra länder gjorde exporten av malt och humle det möjligt för bryggerier att utvecklas över hela Frankrike. Med dessa förändringar var det inte längre nödvändigt att ha råvarorna på plats för att brygga och producera öl. Franska hantverksbryggerier har blomstrat i alla regioner sedan dess.

Öl i Europa har fortfarande en ljus framtid framför sig

Öl har varit en häftklammer i europeisk kultur i årtusenden, dess rötter går tillbaka till antiken. Från de första primitiva ölen till moderna hantverksöl har Europa utvecklat en rik och varierad ölkultur under århundradena. Från sin ödmjuka början i småskalig produktion till sin nuvarande status som en industri på flera miljarder dollar har öl blivit en integrerad del av det europeiska samhället och kulturen.

Öl har varit en häftklammer i den europeiska kulturen i århundraden och med tiden har olika länder utvecklat sina egna bryggstilar och tekniker. Från lagers i Tyskland till stouts i England har öl utvecklats under århundradena i Europa . Med introduktionen av nya ingredienser, processer och tekniker genom historien har trender uppstått och format ölindustrin i varje land.

Ölets framtid

Öl är en integrerad del av den europeiska kulturen och har varit i århundraden. Under de senaste åren har dess användningar utvidgats utöver den traditionella sociala miljön , med många kreativa applikationer som utvecklats.

Från hantverksbryggerier till ölbaserad kosmetika är Europa i framkant av ölinnovation . Detta kan vara ett tecken på saker som kommer att komma, eftersom öl fortsätter att utvecklas och hitta nya marknader i Europa. Det har aldrig funnits så många ölsorter eller bryggerier som det finns nu.

Om du har haft tålamod att läsa min artikel till slutet, vet du att du kan få 20% rabatt på hela din beställning genom att ange koden BLOG20 i din korg.

Jag reserverar denna kod för mina mest lojala läsare som har upptäckt vår webbplats via de artiklar som jag kärleksfullt publicerar! Bara så att du vet kan koden inte kombineras med andra rabattkoder eftersom du inte kan gå överbord, kan du! 20% rabatt ger oss inte mycket marginal redan men åtminstone belönar jag mina läsare.

För att uppmuntra och stödja mig, tveka inte att köpa något från oss!

Vår webbplats erbjuder över 100 olika ölmuggar och de är alla unika! Vi har det bredaste urvalet på internet och i fysiska butiker kombinerat.

För att upptäcka alla våra produkter, klicka på den här länken: Chopedebiere.

Om du vill läsa någon av mina andra artiklar, kolla in min topp 10 bästa drickspel.

För att se alla mina andra blogginlägg, klicka på Blog De Chopedebiere.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *