Jag kallade nästan det här blogginlägget ”När öl möter matlagning: Upptäck läckra ölrecept”. En fin titel men lite väl lång. Det finns gott om recept med öl, men jag har valt att presentera de som jag gillar bäst!
Öl uppskattas ofta som en uppfriskande, gemytlig dryck, men visste du att det också kan vara en läcker ingrediens för att sublimera dina rätter?
Jag tar dig med på en resa för att utforska olika matlagningsrecept som innehåller öl som en nyckelingrediens . Gör dig redo att upptäcka nya smaker och imponera på dina gäster med dessa läckra kombinationer. Om du inte har en behållare eller ett mätglas för att mäta vissa ingredienser och kvantiteter kan du mycket väl använda en ölmugg.
Jag bör påpeka att alla dessa recept är upplevda och validerade! Är dina smaklökar redo? Låt oss då komma igång!
Kyckling med lager
Börja med ett klassiskt och läckert recept: kyckling med lager. Detta recept innebär marinering av kycklingbitar. För din lagermarinad behöver du dessa ingredienser:
- 3 till 4 fjärdedelar av en vitlöksklyfta
- Saften av en citron
- Fräscha örter: koriander, gräslök och dill
- 1 25 cl flaska lageröl
Räkna 150-200 g kyckling per person. Personligen använder jag bara kycklingbröst men du kan också marinera lår och efterlår. Låt marinera i 1 till 2 timmar i rumstemperatur, medan du dricker en god mugg öl!
Kockens tips: stick dina kycklingbitar med en gaffel på många ställen. Detta gör att marinaden kan tränga in i köttets insida!
Efter marinering, baka kycklingen i ugnen på 180 ° i 45 minuter och täck din maträtt med aluminiumfolie. Du får ett mört, saftigt kött med en subtil ölsmak. Om du vill ha lite krisp, avsluta tillagningen på grillen i 5 minuter och ta bort folien.
Brown Beer Beef Stew
För älskare av komfortmat, prova en läcker brown beer beef stew. I det här receptet bruna bitar av nötkött i en gryta med grönsaker, kryddor och mörk öl. Tveka inte att använda ett ölglas för att ta mått. Här är vad jag rekommenderar för 4 personer:
- 300 g skivade morötter
- 600 g skivad potatis
- 200 g hackad lök
- 300 g zucchiniskivor
- 500 g oxkind (eller oxsvans, det är billigare men inte lika gott!)
- 1 liter mörk öl
- 1 buljongtärning
Låt sjuda långsamt på låg värme i minst 2 timmar tills köttet är mört och smakerna blandas harmoniskt. Som alla simmade rätter, ju mer det värms upp, desto bättre är det. Under den sista halvtimmen, avtäck din panna/cocotte så att safterna reduceras och koncentreras.
Om du gillar sött och salt, kan du lägga till 150-200 g dadlar. De kommer att svälla upp och sluka sig själva med juice, deras naturliga socker blandas med såsen i ren lycka. Personligen älskar jag det!
Ölpannkakor
Öl kan också användas för att göra lätta och luftiga pannkakor. Byt ut en del av mjölken i ditt traditionella pannkaksrecept mot lager eller bärnstensfärgad öl. För min del väljer jag 50/50 mellan öl och mjölk. Ölen kommer att ge pannkakorna en mjuk konsistens och en subtil smak.
Ingrediensförteckning för 10 till 12 crêpes:
- 250 g mjöl
- 2 ägg
- 25 cl mjölk
- 25 cl bärnstensfärgad öl eller lageröl
- 50 g smält smör
- 1 nypa salt
- 1 matsked socker (valfritt)
Sikta mjölet i en stor skål och tillsätt salt (och valfritt socker). Gör en brunn i mitten av mjölet för att bryta in äggen. Blanda försiktigt och införliva mjölet i äggen för att undvika klumpar. När blandningen är klar häller du gradvis i mjölken och ölen medan du fortsätter att blanda.
När degen är slät, tillsätt det smälta smöret och blanda sedan igen. Låt det vila i 30 minuter i rumstemperatur, detta gör att mjölet kan hydrera och dina pannkakor blir lättare och luftigare.
Par dem med lönnsirap, färsk frukt eller vispad grädde för en gourmetfrukost eller brunch. Annars kan du alltid använda sylt eller nutella, men den kraftfulla smaken av dessa pålägg kommer att göra att ölpannkakorna tar baksätet.
Ostfondue med öl, Savoyard-fonduen återbesökt
Kombinationen av smält ost och öl är en riktig glädje. Gör en klassisk ostfondue genom att lägga lager eller mörk öl till din ostblandning, precis som du kanske har lagt till vitt vin.
Som en påminnelse är här de traditionella fondueostarna:
- li> Beaufort: Beaufort är en pressad kokt ost gjord av komjölk. Den ger en rik, fruktig smak till Savoyard-fondue.
- Comté: Comté är också en pressad kokt ost, producerad av komjölk. Den kännetecknas av sin delikata, lätt nötiga smak, vilket gör den till ett utmärkt val för fondue.
- Emmental: Emmental är en schweizisk pressad kokt ost som känns igen på sina karakteristiska hål. Det ger en smältande konsistens och mild smak till fonduen.
Lägg till vitlök, kryddor eller örter för att förbättra smaken om du vill. Servera fonduen med bitar av bröd, krispiga grönsaker eller charkuterier för en vänlig ätupplevelse.
När det gäller mängden öl skulle jag råda dig att hälla mellan en halv 25 cl öl eller hela flaskan beroende på mängden ost.
Chokladölkaka
För dessertälskare, prova en chokladölkaka! Detta recept kombinerar chokladens rikedom med den subtila smaken av mörk öl. Använd mörk öl i kaksmeten och gör en krämig chokladglasyr för att täcka den. Den här saftiga och välsmakande kakan kommer att glädja chokladälskares smaklökar… och ölälskares!
Ingredienslista:
- 25 cl mörk öl eller en god stout
- 250 g smör
- 400 g socker
- 75 g kakaopulver
- 15 cl grädde
- 2 ägg
- 1 matsked vaniljextrakt
- 250 g mjöl
- 2 teskedar bakpulver (eller bikarbonat)
- ½ tesked salt
Värm ugnen till 180° (gasmark 6). Smöra och mjöla din kakform. Värm ölen och smöret i en kastrull på låg värme tills smöret har smält helt och hållet. Ta bort från värmen.
Tillsätt kakaopulver och socker och blanda sedan tills det är jämnt. Blanda grädde, ägg och vaniljextrakt i en separat skål och vänd sedan ner i pannan. Blanda väl.
Blanda separat ditt mjöl, bakpulver och salt och vik sedan allt i din kastrull tills du har en slät deg . Allt som återstår att göra är att hälla i din form och baka i cirka 45 minuter. Använd spetsen på en kniv för att testa om chokladkakan är klar. Glöm inte att unna dig själv!
Öl är en mångsidig ingrediens som kan ge en ny och utsökt dimension till våra matlagningsrecept. Oavsett om du använder det för att marinera kött, smaksätta pannkakor, blanda med smält ost eller lägga till djup i en efterrätt, erbjuder öl en mängd olika kulinariska möjligheter.
Som du har märkt är dessa recept ofta omtolkningar av befintliga recept. Ändå ger öl ett djup av smak till salta eller söta rätter som är riktigt trevliga. Så låt din kreativitet flöda och unna dig att utforska dessa goda ölbaserade recept eller uppfinna dina egna!
Om du har haft tålamod att läsa min artikel till slutet, vet du att du kan få 20% rabatt på hela din beställning genom att ange koden BLOG20 i din korg.
Jag reserverar denna kod för mina mest lojala läsare som har upptäckt vår webbplats via de artiklar som jag kärleksfullt publicerar! Bara så att du vet kan koden inte kombineras med andra rabattkoder eftersom du inte kan gå överbord, kan du! 20% rabatt ger oss inte mycket marginal redan men åtminstone belönar jag mina läsare.
För att uppmuntra och stödja mig, tveka inte att köpa något från oss!
Vår webbplats erbjuder över 100 olika ölmuggar och de är alla unika! Vi har det bredaste urvalet på internet och i fysiska butiker kombinerat.
För att upptäcka alla våra produkter, klicka på den här länken: Chopedebiere.
Om du vill läsa en av mina andra artiklar föreslår jag att du upptäcker vad de olika typerna av öl är.
För att se alla mina andra blogginlägg, klicka på Blog De Chopedebiere.